Är det som Freja Lindberg lägger ut ok?

På Frejas instagram skrev hon för några dagar sedan:

"Till alla (främst vita...även cis) ””””influencers””””” som pga privilegier att kunna välja ignorans fortsätter posta chiquelle-hauls, Madlady-collabs & smoothie bowls medan de låter strukturell rasism, slaveriet i Libyen och annat världskatastrofalt passera okommenterat och ouppmärksammat förbi när de har makt att nå ut till hundratusentals. Skäms skäms skäms. Ni vet vilka ni är. Vi vet vilka ni är. Vi vita är det absolut främsta problemet i detta och måste därför ta fullt ansvar och vara medskapande i förebyggandet och lösningen. Rasismen tar inte vila och kommer inte upphöra så länge tystnad finns. Det är därför livsviktigt att vi för ett aktivt förändringsarbete mot den strukturella rasismen som genomsyrar hela samhället och världen. Bland annat här på www, i vardagen, genom att demonstrera imorgon. Och sedan alltid, överallt & hela tiden. Passivitet är ett privilegium och vit tystnad dödar. Bryt den. TAGGA INFLUENCERS NI TYCKER KVALAR IN UNDER KATEGORIN VIT TYSTNAD!!! FÖRÄNDRING MÅSTE SKE."

Vad tycker ni om det Freja skriver? Jag personligen tycker det är dumt. Hon får ha sin åsikt och tycka precis vad hon vill - precis som alla människor här i Sverige får. Men att skriva det på ett sånt vis, att be hennes följare hänga ut andra influencers och utan fakta och källor kunna påstå att nästintill alla influencers inte bryr sig om varken rasismen som finns eller slaveriet i tex Libyen?

Jag har sett att många har taggat till exempel Therese Lindgren och Linn Ahlborg. Så bara för att Linn reser mycket, är i Marbella nu och fotar kläder till sin Instagram så betyder det att hon bokstavligen skiter i vad som händer i världen? Slaveriet kommer inte sluta i Libyen för att Linn stannar hemma från Spanien och sitter i sin soffa? Therese gör otroligt mycket för många organisationer. Bara nu när hon släppte sin senaste bok sålde hon x antal pengar av varje såld bok till WWF. Hon packade in 100 julklappar till barn förra veckan som inte får några julklappar.

Vi alla kan hjälpa till att göra skillnad men bara för att det sker hemska saker runt i världen kan inte vi stanna upp vår vardag, skita i jobbet och sådana saker. - Att lägga upp samarbeten på Instagram är en del av Influencers jobb - det är så de tjänar en del av sina pengar.

Hur vet (du) Freja att trots att de fortsätter med sin vardag och som du framför allt vill få fram "Posta chiquelle-hauls", Hur vet du att de inte skriver på namnlistan för Libyen ändå? Eller att de är emot rasism?

"Till alla (främst vita)" och "vi vita är de absolut främsta problemet i detta". Begreppet rasism existerar inte bara hos vita människor. Rasism har inte skapats av vita utan det finns hos alla folkgrupper. Så vi ska inte skylla rasismens uppkomst på vita, det är bara fel.

Det ena behöver inte utesluta det andra. Vi är människor med många olika nyanser och preferenser. Det som är rätt för mig, behöver inte vara det för någon annan. Det viktiga är att de mänskliga grund och rättigheterna respekteras. Vem av oss är felfri? 

Gillar

Kommentarer

s,
Hej, var gärna med i veckans blogg! Vinnaren visas för 100+ läsare per dag, kram! 😊 http://www.devote.se/sandraaboqvist/vill-du-bli-veckans-blogg-30925711#comments
www.devote.se/sandraaboqvist
Anonym
,
Jättebra skrivet!